ROTTERDAM - 2020

CBS

DE SLEUTEL

CBS De Sleutel is een kleurrijke basisschool en ligt middenin de wijk Bloemhof. Een wijk met veel gemeentelijke momumenten uit de jaren '30. De nieuwbouw sluit aan bij twee andere statige scholen in de buurt die relatief hoog en ondiep zijn. Naast het gebouw komt een groene campus waar volop gespeeld en gesport kan worden door kinderen uit de buurt.

De wens

Een school waar kinderen zich thuis voelen, een school die rust uitstraalt.

Het onderwijs is voornamelijk klassikaal, waarbij er aandacht en ruimte is voor ieder individu en zijn of haar specifieke onderwijsbehoefte. Er is veel aandacht voor taal en rekenonderwijs. De Sleutel maakt gebruik van leertijduitbreiding en heeft daardoor onder schooltijd aandacht voor creatieve, muzikale, sportieve en kunstzinnige activiteiten.

De oplossing

Wierda Design koos voor een witte basis gecombineerd met aardetinten. Het gebruik van wit en aardetinten in combinatie met lichte houtsoorten zorgt voor een gevoel van ruimte en frisheid. Door de verschillende materialen en texturen ontstaat een gezonde spanning, maar straalt het ontwerp ook eenheid uit. Deze neutrale, natuurlijke basis hebben we aangevuld met diverse kleuraccenten. Door veel hoeken, zoals bij de garderobekasten en in de vloervlakken, af te ronden ontstaat meer zachtheid en vriendelijkheid.

De lokalen zijn ingericht met flexibel meubilair met vriendelijke vormen. Door voor in de lokalen één kastenwand te maken, waarin het scherm, een whiteboard, kasten, lades, oplaadmogelijkheden en een werkplek voor de leerkracht worden gecombineerd, creëren we rust en overzicht. 

Op de leerpleinen is rekening gehouden met de verschillende werkvormen en hebben leerlingen de keuze zelf de juiste plek te kiezen voor de activiteit die ze op dat moment ondernemen. 

Samenwerkingpartners

In opdracht van: EPS European Presentation Systems

Architect: DeZwartHond